Teemaillat ja tapahtumat


Teemailtojen aiheina ovat muun muassa retkeily ja vaeltaminen, terveysliikunta, ulkoilualueet ja -reitit, valokuvaus ja kasvit.

Teemaillat ovat muutaman tunnin mittaisia tietoiskuja, luentoja tai muilla tavoilla aihetta esille tuovia tilaisuuksia. Teemailtoja toteutetaan osittain myös OK-Siviksen tuella.

Tapahtumiamme ovat mm. Retkeilykauden avaus Vaakkoilla, Hyvinvointikiertue ja Nuku yö ulkona. Myös Uudenmaan latualueen yhteisistä Tapahtumapassi-tapahtumista on tietoa tällä sivulla.
 


HYVINVOINTIA LUONNOSTA -TAPAHTUMA MAUNULAN MAJALLA 28.8.2019


Suomen Ladun Hyvinvointia luonnosta-kiertue toteutetaan Metsämieli-menetelmän kautta. Tapahtuma on kaikille avoin laji tutuksi -ilta, joka alkaa klo 17 ja päättyy noin klo 20.

Kutsumme sinut Suomen Ladun Hyvinvointia Luonnosta- Metsämielellä kiertuetapahtumaan

Miten sinä voit tänään? Koska viimeksi pysähdyit aistimaan ja ihmettelemään luontoa? Tule kanssamme virittäytymään metsämielelle ja kokemaan luonnon taika yhdessä.

Jo 10 minuutin luonto-oleilu laskee sykettä, hengitystiheyttä, verenpainetta ja vähentää stressihormoneita. Kutsumme sinut yksin tai yhdessä ystäviesi tai perheesi kanssa Hyvinvointia luonnosta- Metsämielellä kiertuetapahtumaan. Tapahtuma on avoin kaikille, sinne on vapaa pääsy ja sillä tuetaan matalan kynnyksen liikkumista luonnossa helppojen ohjattujen Suomen Latu Metsämieli- harjoitteiden avulla.

Miksi Tulla:

  • Koet itse luonnon rauhoittavan, rentouttavan ja virkistävän vaikutuksen.
  • Saat konkreettisia työvälineitä arkeesi ja oman hyvinvointisi tueksi lähiluonnon ja helppojen harjoitteiden kautta.
  • Kuulet uusimmista luonnon hyvinvointi- ja terveysvaikutuksista sekä tutkimustuloksista.

Mitä tarvitset mukaan:

  • Ulkoiluun sopivat säänmukaiset varusteet
  • Pienet eväät, istuinalustan ja juomapullon
  • Iloisen, tutkivan ja avoimen mielen

Mitä tapahtuma pitää sisällään:

  • 1,5 h ohjattu aistiretki Suomen Latu Metsämieli- menetelmää hyödyntäen
  • 1 h evästauko, sekä toiminnallinen tietoisku luonnon hyvinvointi- ja terveysvaikutuksista
  • Pääset tutustumaan paikallisen latuyhdistyksen toimintaan

Aiempaa kokemusta et tarvitse. Saavuthan ajoissa paikalle, retki alkaa heti ilmoitettuna kellonaikana. Ilmoittaudu tapahtumaan allaolevalla lomakkeella.

Lisätietoa hyvinvointikiertueesta: https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/hyvinvointi/metsamieli.html

Ilmoittaudu hyvinvointia luonnosta-tapahtumaan 28.8.2019


Nuku yö ulkona 31.8.2019 Oittaalla

Suomen Latu järjestää Oittaalla Espoossa Nuku yö ulkona -tapahtuman lauantaina 31.8., olemme mukana tapahtumassa. Ohjelmassa on runsaasti ulkoilullista päiväohjelmaa sekä Metsähotelli. Lisätietoja ohjelmasta Suomen Ladun nettisivuilla. Tule mukaan!


 

Rastilan retkipäivä 1.9.2019


Olemme mukana Rastilan retkipäivässä!

Maksuton tapahtuma järjestetään sunnuntaina 1.9.2019 Rastilan kartanon ympäristössä Helsingissä. Ohjelmassa on erilaisia lajikokeiluja ja aktiivista tekemistä kaiken ikäisille aina aikuisten erätaitopisteestä lasten metsäseikkailuun. Tapahtumassa kuullaan myös retkeilyvaikuttajia (mm. Metsähallitukselta / Uuvilta, Erälokipodcastista, Helsingin kaupungilta, Retkipaikasta jne). Nuotiotunnelmointia ja retkeilyvarusteita ei myöskään unohdeta.

Tapahtumassa tehdään myös Helsingin Ladun toimintaa tutuksi tapahtumavieraille.

Tapahtuma-alueelle on 5 minuutin kävelymatka Rastilan metroasemalta. Tapahtuman pääyhteistyökumppanit ovat Rastilan Kartano sekä Rastila Camping. Rastila Camping on mukana Nuku yö ulkona -haasteessa tapahtumaa edeltävänä päivänä 31.8.19. Viime vuonna leirintäalue oli täynnä.

Rastilan Retkipäivän tapahtuma-aika on klo 9-15. Lounaasta / brunssista vastaa kartanorakennuksessa toimiva tunnelmallinen Cafe Monami. Alueen saunat ovat myös käytössä tapahtuman ajan.

Lisätietoja tapahtumasta voit lukea facebookista. Tule moikkaamaan ja viettämään kiva retkipäivä!

TAPAHTUMAPASSI-RETKET

Uudenmaan latualueen TAPAHTUMAPASSI-retket ja -tapahtumat 2019

Tule mukaan Uudenmaan latualueen yhteistapahtumiin, joita järjestetään neljä. Uudellamaalla toimii 23 latuyhdistystä ja niiden yhteistyöllä järjestetään yhteisiä tapahtumia, joissa voi tutustua muidenkin yhdistysten ulkoilijoihin.
Tapahtumiin osallistujien kesken arvotaan pieniä palkintoja. Pääpalkintona on 100 euron lahjakortti retkeilytarvikeliikkeeseen. Kolme merkintää tapahtumapassissa oikeuttaa osallistumaan pääpalkinnon arvontaan. Nähdään tapahtumissa!


LUMIKENKÄRETKI SOLVALLASSA
sunnuntaina 3.3.2019

Kokoontuminen klo 12.00 Solvallan/Haltian parkkipaikalla, Nuuksiontie 84, 02820 Espoo. Ota mukaan vettä, lämmintä juotavaa, eväitä ja sauvat. Paistamme myös makkaraa nuotiolla. Pakkasraja -15 oC. Retki kestää noin 3 tuntia. Mikäli ei ole tarpeeksi lunta, retki tehdään patikoiden. Kerro ilmoittautuessasi, tuletko omilla lumikengillä vai haluatko lainata järjestäjältä.  

Lisätietoja ja ilmoittautuminen: Pekka Kinnunen, puh. 040 550 4010 tai pekka.kinnunen@espoonlatu.fi


LAJIKOKEILUJA OITTAAN ULKOILUKESKUKSESSA
lauantaina 25.5.2019

Pääsemme tutustumaan erilaisiin ulkoilulajeihin. Tarkemmat tiedot lähempänä tapahtuman ajankohtaa.

Lisätietoja: Keijo West, puh. 040 511 1122, keijo.west@kolumbus.fi


SUUNNISTUS HALTUUN -TAPAHTUMA VAAKKOILLA
lauantaina 3.8.2019

Kokoontuminen Vaakkoin ulkoilualueen parkkipaikalla (sorakuopan parkki Saarijärven pohjoispuolella) klo 11.00. Vaakkoin ulkoilualueelle on laadittu 2,5 ja 4 kilometrin suunnistusradat. Tapahtuman alussa pidetään suunnistustaitojen kertaus, käydään läpi tärkeimmät karttamerkit, kerrataan suunnan ottaminen kompassilla. Jos osallistuja tarvitsee opastusta suunnistustaitoonsa, kierretään rata ohjaajan kanssa kävellen pienryhmässä opetellen suunnistuksen perusasioita. Mikäli osaa jo varmasti suunnistaa, voi mennä yksin tai omalla porukalla omaan tahtiin.

Lisätietoja: Matti Niemelä, puh. 0400 926 964, toimisto@helsinginlatu.fi
Imoittaudu osiosta suunnistus


PERHEIDEN METSÄRETKIPÄIVÄ NURMIJÄRVELLÄ
lauantaina 19.10.2019

Tarkemmat tiedot lähempänä tapahtuman ajankohtaa. 

Lisätietoja: Nurmijärven Latu, Keijo West, puh. 040 511 1122, keijo.west@kolumbus.fi


Menneet teemaillat


Teemailta: Retkeilyn muonapuoli ke 12.6.

Luento Helsingin Ladun iltatilaisuudessa Maunulan majalla 12.6.2019 klo 18.00.

Tilaisuus tarjoaa katsauksen koko ravitsemuksen kenttään retkeilyn yhteydessä. Ensin helposti ymmärrettävillä tavoilla hiukan perustietoa ihmisen energiankulutuksesta ja -saannista yleensä, sekä niiden erilaisista määristä liikuntaa harrastaessa. Katsastetaan erilaisia valmisruokia, joita on kätevä käyttää retkillä, tutustutaan ruokien valmistuksen ja säilytyksen konsteihin kaukana keittiöstä, sekä opitaan jotain perusniksejä retkiruokien ”tuunaamisesta” ja kokonaan itse valmistamisesta. Käsitellään myös erilaisten välipalojen merkitystä runsaasti liikkuvalle ihmiselle.

Luento on tarkoitettu kaikille, joita kiinnostaa energian ja saanti ja kulutus ylipäätään ja erityisesti muonat sekä välipalat ulkona luonnossa.

Luennon pitää Helsingin Ladun eräopas Kari Rantanen. Tilaisuus on rento ja kysymykset, sekä keskustelut ovat suorastaan suositeltuja. Ei ilmoittautumista, tervetuloa!


 

 

Etelä-Skandinavian vaellusreitit to 25.4.


Helsingin Latu järjestää torstaina 25.4.2019 kello 18.00 luentotilaisuuden Etelä-Norjan vaellusreiteistä. Luennolla pääsee tutustumaan Etelä-Norjan parhaimpiin vaelluskohteisiin, kuten superlatiiveja niittäviin Jotunheimenin, Breheimenin ja Hardangerividdan kansallispuistoihin.

Piikkihuippuisten vuorten ja massiivisten jäälaattojen lisäksi alueelta löytyy syviä laaksoja sekä villinä ryöppyäviä vesiputouksia ja kapeita, vuonomaisia järviä. Niiden reunamilla kohoavat äkkijyrkät vuorenseinämät saavat aikaan suorastaan salaperäisiä maisemia.

*

Auringonlaskun kajo taivaanrannassa luo säteitään vehreille tunturinrinteille. Vesiputousten kumu kuuluu kaukaa ja rinteiden risteilevät selät erottuvat iltahämärän takaa.

Kilometrit ovat kiidättäneet kulkijan vikkelän naalin lailla tuvan huomaan. Hiki kimaltelee vielä otsalla, kun raukea kulkija laskeutuu tunturipuron poukamaan.

On ihanaa viipyä illassa vielä hetki ennen kuin on aika laskeutua pedille, kamiinan luoman hehkun lämmössä, tuvan luomassa turvassa ja nähdä kauniita unia päivän seikkailuista.

*

Luentotilaisuuden yhteydessä on mahdollista ostaa kansainvälisen tietokirjailijan, Harri Ahosen kirjatuotantoa. Yhden kirjan hinta on 25 euroa. Helsingin Ladun jäsenet saavat kirjoista viiden euron alennuksen.

Velkommen folkens!

Ilmoittaudu alla olevalla lomakkeella

kurjenkanerva

Teemailta: kasveja pohjoisesta etelään ke 6.2.2019


Jorma Karjalainen pitää kasvikuvien katseluillan Maunulan ulkoilumajalla 6.2. klo 18.00-20.00.
Kuvia esitetään Haltiatunturin takaa ja Kilpisjärven alueelta, myös etelästä mm. Ladun retkiltä Öröseen ja Ulko-Tammioon. Lopuksi voimme ihmetellä myös osallistujien kasvikuvia, voit ottaa niitä mukaan muistitikulla tai paperikuvina. Ei ilmoittautumista, tervetuloa!

 

 

Teemailta: Kungsleden retkeilyreittinä välillä Abisko-Kvikkjokk to 21.2.2019

 

Tilaisuus Maunulan ulkoilumajalla klo 18.00!

Kungsleden on pohjoismaiden suosituin retkeilyreitti, jonka pohjoinen päätepiste on Ruotsin pohjoisosassa Tornionjärven rannalla Abiskossa. Eteläinen päätepiste on noin 400 km päässä Hemavanissa. Reitin pohjoinen osa lienee reitin suosituinta aluetta, onhan siellä Ruotsin korkein tunturi Kebnekaise, korkeus 2110 m. Pohjoisessa on muutoinkin hienot ja upeat tunturimaisemat. Retkeilyä helpottaa se, että päivämatkojen päässä (10-20 km) on hyvin varustettuja tunturitupia.

Allekirjoittanut on käynyt alueella Abisko – Kvikkjokk (n. 180 km) yhteensä runsaat puoli tusinaa kertaa niin kesällä kuin talvella. Illan aikana kerron kuvin ja sanoin retkeilyreitistä lisää.

Ei ilmoittautumista, tervetuloa! 

Kalle Eerola

 

 

 

Skierfe, taustalla Rapadalen